onsdag 30 december 2009

Familjemysterium
Han klev i land på Ellis Island 1929, efter en båttur som måste varit lång på så många sätt. 21 år gammal gjorde han den stora Resan för att påbörja ett nytt liv i landet over there.

Emigranten. Min biologiske farfar. Folke.

Han, liksom tusentals andra svenskar klev i land, synades och värderades, uppgav härkomster och inkomster, sjukdomar och släktingar, yrke och ork. Med sirlig skrivstil skrev han under med sitt namn i ett dokument som sa att han var han: trädgårdsmästaren, med släktingar i landet. Jag tror han ljög, och jag tror inte att han var ensam om just det.

Ett o blev till a i ett efternamn och snart till ett familjemysterium. Ett 101 år gammalt familjemysterium som präglat min familj på olika sätt. Inte minst min far, som växte upp i en familj med en känsla av att vara oäkta och att tillhöra en släkt som bodde på andra sidan skogen - och sanningen.

För någon gång under 1933 måste Folke ha återvänt till Sverige och Västmanland och gjort min farmor gravid. Av någon anledning vände han hem igen, och av någon anledning valde han att aldrig kontakta sin son.

Försökte han? Ville han? Och vilket liv fick han, utan oss? Det kommer vi nog aldrig att få svar på, men via internet, google hit och google dit, släktforskningscommunities och webbfolkbokföringar så har nu ett mejl gått iväg till vad som kan vara min pappas halvsyster. Vi har sett henne på bild och till och med gått på den gata där hon antagligen bor. En virtuell promenad som tog några minuter. Jämför det med de släktforskningspärmar och gamla arkivfilmer min far försökt med genom åren.

Internet är fantastiskt. Håll en tumme för att vi får svar.

2 kommentarer:

  1. Hej ninja!

    Kul att du hittade hit. Vi fick aldrig något svar, eller jo på sätt och vis fick vi det genom ett nej i telefonen. De vill inte veta om detta och inte ha någon kontakt. Sorgligt för min far, men samtidigt - vad ska vi med en massa amerikanska främlingar till, när vi redan har en fin familj?

    SvaraRadera